Hoe schrijf je over jouw reis?

Je kent het vast wel: je wandelt door een bos, over een berg of in een klein stadje in het buitenland. Een nieuwe ervaring die je graag wil delen. Maar hoe schrijf je over jouw reis? Hoe zorg je ervoor dat jouw reisverhaal de lezer verleidt en vasthoudt? Wij geven je vijf tips voor schrijven over reizen.

 

1. Hou notities bij

Of je tijdens je reis nu effectief aan je verhaal begint te schrijven of niet: notities bijhouden is essentieel. Het is namelijk zeer makkelijk om bepaalde details te vergeten die je verhaal anders tot leven zouden hebben gewekt. Noteer typische geluiden, de kleuren van gebouwen en natuur, de geuren die uit keukens naar buiten zweven. Maak als aanvulling een geluidsopname, foto of filmpje. Door het herlezen van je notities kan je je veel sneller de plaats weer voor de geest halen. Zo wordt het een pak makkelijker om de plaats met diepgang te beschrijven.

 

2. Blijf niet in je hotelkamer

Het spreekt voor zich, maar je kan moeilijk over een plek schrijven als je daar nooit bent geweest. “Ik geloof niet in schrijvers die zeggen dat ze over een dorpje in Siberië kunnen vertellen terwijl ze daar nooit zijn geweest. Dat is verraad”, aldus Johan De Boose in VERZIN. Iets echt zelf beleven en je iets inbeelden, zijn twee verschillende dingen. Ga dus op stap en verzamel ervaringen die je later in een verhaal kan gieten.

 

3. Schrijf niet alleen over de leuke dingen

Mensen houden van drama. Een verhaal waar niets verkeerd loopt is allemaal goed en wel, maar de kans dat het de aandacht van je lezers vasthoudt is klein. Schrijf dus zeker ook over die keer dat je zo gehaast was dat je je volledige bagage - die je op voorhand netjes had klaargezet - vergat mee te nemen. 

 

4. Leer de lokale bevolking kennen

Het is niet alleen het landschap dat de sfeer maakt, maar ook de mensen. Probeer hierbij niet alleen de mensen te spreken waar je als toerist normaliter mee in contact komt (zoals de taxichauffeur, de receptionist…), maar ook andere inwoners die niet betaald worden om vriendelijk tegen je te zijn. Het zijn de invloeden van deze lokale bevolking die jouw verhaal interessanter maken. Ingrid Vander Veken, bijvoorbeeld, maakt er een punt van elke locatie in haar romans te bezoeken en mee te leven op het ritme van de lokale bevolking. In VERZIN zegt ze: “Ik wil weten hoe iets écht is, en ook al blijft van die beleving in het boek soms maar een alinea over, het beetje dat ze kan toevoegen is van waarde.”

 

5. Waar gaat je verhaal over?

Net zoals bij de meeste verhalen heeft ook een reisverhaal een rode draad nodig. Er is meer nodig dan een paar fragmentarische momenten. Wat is de boodschap die je wilt meegeven? Het kan bijvoorbeeld dat de reis alleen maar de achtergrond is voor een introspectieve trip of dat de reis het eerste hoofdstuk is van een verhaal dat zich na thuiskomst afspeelt. 

 

Lees je graag nog meer tips? Ook in deze blogpost deelden we tips voor reisverhalen schrijven


-----------------------------------------------------------------------------


Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro. 

 

Gepubliceerd op

10 jul 2024