ZIN in: literaire inspiratiebron
Op zoek naar interessante apps, websites, podcasts en tools die je kunnen inspireren bij het schrijven? Laaf je aan deze tips, probeer iets uit. Dwaal, verdwaal en amuseer je. Neem mee wat nuttig is voor je eigen schrijfpraktijk.
Thuis voor schrijvers en lezers
Substack is een Amerikaans initiatief dat razendsnel is uitgegroeid tot een van de populairste platformen voor schrijvers. Het gratis account is je toegangsticket voor een ontdekkingsreis door de literaire - vooral Angelsaksische - wereld. Zo kwam ik op mijn pad George Saunders (Booker Prize-winnaar), Chuck Palahniuk ('Fight Club'), Patti Smith en Salman Rushdie ('Salman's Sea of Stories') tegen.
De groten der aarde posten er verhalen en gaan er in interactie met lezers. Wat drijft hen? Rushdie verwoordt het als volgt: “Het doel hiervan is om een dichtere relatie te hebben met lezers, om vrij te spreken, zonder tussenpersonen of poortwachters.”
Ook jij kan als (beginnend) schrijver een profiel aanmaken op Substack, teksten posten en deze via hun mailingsysteem delen met je achterban. Je kan er zelfs wat mee verdienen door lezers te laten betalen voor je nieuwsbrief. Want ja, wie betaalt, krijgt meer te zien en te lezen.
Sidenote: er is ook wel wat kritiek op het platform, zoals het gebrek aan strenge content-moderatie en het moeten betalen voor de premium inhoud.
Meld aan op substack.com. Volg alvast schrijver en interviewer Ernst-Jan Pfauth voor alles over intentioneel leven. Bekijk ook het profiel van Jamal Ouariachi, schrijver van romans en korte verhalen, met tekstanalyses essays over schrijftechniek.
Boost voor je creativiteit
“Creativiteit is een spier die gebaat is bij oefening. Net zoals je oefent om muziek te maken of traint om de marathon te lopen. Prompts zijn je hardloopschoenen. Het enige wat je hoeft te doen om creatiever te worden is ze aan te trekken en de wereld in te gaan,” dat staat te lezen op prompt-schrijven.nl, een fijn initiatief van de Nederlandse Carola Janssen, schrijftrainer en tekstschrijver, wiens missie het is om schrijfplezier aan te wakkeren.
Je hebt op de site de keuze uit verschillende betalende abonnementsformules. Zo kan je kiezen voor een maandelijkse of wekelijkse opdracht in je mailbox. De opdrachten zijn heel verschillend: fictie of autobio, een poëtische opdracht, dan weer een meer technische. Altijd zetten ze je fantasie aan het werk.
In de zomer train je gratis. Op 16 juli en 13 augustus start een write-along. Dat betekent dat je tegelijkertijd met andere schrijvers deelneemt aan eenzelfde project, waar je dag na dag de instructies voor krijgt. Aan het eind van de periode heb je een kort verhaal geschreven. Niet twijfelen, gewoon doen!
Poëziepaden
In en rond Westouter in het Heuvelland is er het Stiltepad. Een wandeling van 12 kilometer die je langs de mooiste en vaak stille plekjes in de regio voert. Onderweg tank je even bij in een hangmat, ligzetel of bank die versierd is met een haiku, allemaal creaties van de meester van het korte gedicht, Geert De Kockere. De wandeling voert je langs magnifieke vergezichten, wijngaarden en meidoornhagen. Op de toeristische dienst in Kemmel kan je een plannetje kopen. Je kan de route online ook gratis downloaden.
Ook in West-Vlaanderen, tussen Avelgem en Zwevegem, kan je wandelen of fietsen tussen poëzie. Een voormalige spoorwegberm is het decor voor 'Poëziepad van A tot Z’. Elk jaar groeit het pad met twee gedichten: het winnende gedicht van de gelijknamige poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator van het jaar.
Beeld © Poëziepad van A tot Z
-----------------------------------------------------------------------------
Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?
Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro.