ZIN in - Een literaire pluktuin
In dit tijdperk van blogs, vlogs en podcasts hoef je je literaire honger niet per se met papier te stillen. Ontdek drie VERZIN-tips die in tijden van nood inspiratie of hulp bieden - of voor welkome afleiding zorgen.
De drie boeken van Wim Oosterlinck
Dat radiopresentator Wim Oosterlinck een grote liefde voor het woord heeft, is geen geheim. Als zelfverklaarde boekenverslinder is hij dus altijd op zoek naar goede leestips. ‘Iemand die leest, fascineert mij per definitie. Als ik op de trein iemand met een boek zie, heb ik de neiging om die persoon te beginnen uitvragen over het boek dat hij of zij leest, maar dat is niet helemaal sociaal aanvaard’, bekende Oosterlinck aan PZC. ‘Vandaar de podcast. Nu heb ik een excuus om leestips te vragen.’ In zijn wekelijkse podcast, Drie boeken, gaat Oosterlinck met zijn gast in gesprek over de drie boeken die iedereen zou moeten gelezen hebben.
Elke dinsdag verschijnt een aflevering op de website van Wim Oosterlinck. De podcast is ook op elke podcast-app terug te vinden.
Iedereen INKLUDED
Instagramaccount INKLUDED beschrijft zichzelf als “bringing colour to your reading experience” en dat is exact wat ze doen. Elke maand serveren studenten Yasemin Demirözcan en Dilara Uysal een tiental foto’s van boeken geschreven door auteurs met uiteenlopende etnische, culturele of levensbeschouwelijke achtergronden. Elke foto gaat gepaard met een korte inhoud van het boek. Af en toe staat ook een auteur in de kijker. Na een beknopte biografie lees je hun belangrijkste titels met telkens een samenvatting.
In een tijd waar de honger naar gevarieerde stemmen stijgt, is het een handige gids voor zij die graag hun leesstapel diversifiëren. INKLUDED beperkt zich niet tot fictie of non-fictie en bespreekt zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken. Voor elk wat wils, dus.
Leuk extraatje: de boeken worden telkens gepresenteerd op een felgekleurde achtergrond waardoor je newsfeed op meerdere manieren kleur krijgt.
INKLUDED vind je op Instagram via @inkluded.everyone
De tekstbewerker
Na een carrière van 16 jaar in het onderwijs als lerares Nederlands, stapte Lies Tielemans mee in het bouwbedrijf van haar echtgenoot. Daar ontdekte ze dat er heel wat fout liep in de communicatie van bedrijven naar de buitenwereld toe. Dit inspireerde haar om enkele jaren later als zelfstandige copywriter aan de slag te gaan en De tekstbewerker op te richten.
Lies deelt nu haar liefde voor de Nederlandse taal met anderen. Ze helpt bedrijven en particulieren om correcte en duidelijke communicatie te hanteren. Haar focus ligt op zakelijke communicatie, maar ze deelt op haar Facebookpagina regelmatig nuttige schrijftips die lang niet enkel bruikbaar zijn voor mensen in de bedrijfswereld. Er is ook de Facebookgroep ‘De vrienden van de tekstbewerker’, waar je terecht kan met al je taalvragen.
Worstel je dus met een writer’s block tijdens het schrijven van je boek, blog of brief (of eender welke andere schriftelijke tekst), dan kunnen de schrijftips van De Tekstbewerker jou misschien wel helpen.
Fijne bonus: op haar website vind je een gratis e-book met 51 tips voor vlotte teksten.
De Tekstbewerker vind je op Facebook en op detekstbewerker.be
Meer van dit?
ZIN in verschijnt in elke editie van VERZIN. Neem een abonnement of koop VERZIN online of in de betere boekhandel.