Volgspot - SchrijversAcademie in de kijker

In deze rubriek zetten we recente, opmerkelijke literaire of artistieke creaties in de kijker. Vrienden uit het ruime netwerk van Creatief Schrijven bieden we hier graag een podium. Twee oud-studenten van SchrijversAcademie debuteerden in 2023 bij Borgerhoff & Lamberigts. Zij gingen met elkaar in gesprek voor de boekenkrant van de uitgever. Wij delen het artikel graag.

 

Beter leren schrijven: de school

Sofie Delporte en Humeyra Cetinel leerden elkaar kennen aan de SchrijversAcademie. Bovendien debuteerden ze allebei in 2023 met een ijzersterke roman. Toeval of niet? Daar stellen wij vragen bij.

Proficiat met jullie literaire debuten. Stel dat jullie morgen de Nobelprijs voor de Literatuur winnen, wie bedanken jullie in je overwinningsspeech?

SOFIE: Ik ben veel mensen dankbaar: de docenten van de SchrijversAcademie, de leden van het Gentse schrijverscollectief, mijn proeflezers en het enthousiaste team bij Borgerhoff & Lamberigts. Ik zou hen allemaal oprecht bedanken.

Humeyra, wat is het belangrijkste dat jij leerde aan de SchrijversAcademie?

HUMEYRA: Dat je niet moet hopen op een vrij moment, maar tijd moet máken om te schrijven. We combineren allen onze passies met familie, vrienden en werk. Pin momenten vast die je vrijhoudt voor het schrijven. 

Is schrijven eenzaam of net niet? 

HUMEYRA: Schrijven is zelfverkozen eenzaamheid. Soms is dat heerlijk, soms een vorm van zelfpijniging. Dat het moeilijk is, maakt het ook de moeite waard.

SOFIE: Precies. Schrijven is voor mij een eenzame bezigheid en dat werkt ook het best. Maar wanneer anderen je schrijfsels lezen, wordt het een gedeelde ervaring. 

Hebben jullie elkaars boek al gelezen? 

SOFIE: Absoluut. Ik lees sowieso graag boeken die mijn blik verruimen. 'Nomade' is een indringend verhaal, ik vond het fantastisch. 

HUMEYRA: Dank je. Ik vind jou ontzettend getalenteerd, ik raad iedereen aan om 'Ik kan je redden' te lezen. 

Hoe ver staan de plannen voor een opvolger? 

HUMEYRA: Behoorlijk ver, ik weet al wat er zal gebeuren en hoe het eindigt. De ontwikkeling van het verhaal is dus al gebeurd, vaak de moeilijkste fase van het schrijfproces.

SOFIE: Mijn volgende boek begint op een mistige winterochtend. Een man en zijn stiefzoontje gaan in het bos op zoek naar een ontsnapt geitje en komen niet terug. Net als ‘Ik kan je redden' wordt het een whydunit. 

Spannend, wij kijken ernaar uit!

 

-----------------------------------------------------------------------------

Verschenen in 'Borgerhoff & Lamberigts Boeken & Televisie'.

-----------------------------------------------------------------------------

Heb je zelf nieuws te melden dat op zijn plaats is in Volgspot? Laat het weten aan Jana op redactie@creatiefschrijven.be

-----------------------------------------------------------------------------

Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro. 

Gepubliceerd op

14 dec 2023