Volgspot - Creaties in de kijker

In deze rubriek zetten we recente, opmerkelijke literaire of artistieke creaties in de kijker. Vrienden uit het ruime netwerk van Creatief Schrijven bieden we hier graag een podium. 

In oktober verscheen een verzameling van verhalen met als rode draad De Eenzame Uitvaart. De Eenzame Uitvaart is een sociaal en literair project waarbij dichters een persoonlijk gedicht schrijven voor eenzaam gestorvenen en dit op de uitvaart voordragen. Peter Mangel Schots, redactielid van VERZIN en een van de bezielers van De Eenzame Uitvaart, verzorgde de bundel. Als verdere erkenning won hij een LeuvenEer-award, die inwoners beloont die de stad beter maken.

De inventaris van wat blijft is het poëziedebuut van Sandra Roobaert, redacteur voor VERZIN en oud-student van SchrijversAcademie. Heel wat gedichten in deze debuutbundel zoeken randgebieden op: de overgang tussen huis en tuin, tussen berm en snelweg, tussen mensen onderling en tussen mens, dier en plant. Overal ligt de potentiële barst onder het oppervlak, maar ook kansen om te verbinden of grenzen op te rekken. In een wereld waar niets hetzelfde blijft, is zoeken naar wat er nog wel is een logische bezigheid.

Oud-student van SchrijversAcademie Antony Samson publiceerde Herinner mij er morgen aan. De bundel is een zoektocht naar verstilling in een wereld waar alles sneller, grootser en efficiënter moet. In zijn queeste komt de dichter zichzelf tegen in ramen, bergen, trams, de begeerte en in zijn verbeelding. Hij ruilt de orde van de dag in voor de schoonheid van het moment, hoe klein dat ook is.

Humeyra Cetinel, oud-student van SchrijversAcademie, debuteerde met de roman Nomade. Dorpsjongen Ibrahim is getuige van een mysterieuze gebeurtenis in een nomadenkamp in het Turkije van de jaren zeventig. Een troostrijke roman gebaseerd op waargebeurde feiten.

Daan Esch, gastdocent bij Creatief Schrijven en tipgever op Azertyfactor, publiceerde zijn tweede roman Vuist. Een modern Faustverhaal over de zoektocht naar geluk, maar ook de prijs die je daarvoor betaalt en de principes die je moet laten varen. 

Het debuut van Tuly Salumu, oud-studente van SchrijversAcademie en schrijfdocent in opleiding, is getiteld Bintje. Hoofdpersonage Bintje groeit op in de rijzige appartementsblokken van een provinciestad en blikt, dertig jaar later en nog steeds wonende in het gebouw, gedwongen terug op haar jeugd. Een onthutsende roman over identiteit, vaderliefde, onderwijs en geweld. 

Het laagpodium van Creatief Schrijven, De Sprekende Ezels, publiceerde een nieuwe scheurkalender. Ze beloven elke dag kunst aan je muur: soms een collage of een cartoon, soms poëzie of een stiftgedicht. 

-----------------------------------------------------------------------------

Verschenen in VERZIN herfst 2023 & VERZIN winter 2024

Foto © Bit Cloud

-----------------------------------------------------------------------------

Heb je zelf nieuws te melden dat op zijn plaats is in Volgspot? Laat het weten op redactie@creatiefschrijven.be

-----------------------------------------------------------------------------

Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro. 

Gepubliceerd op

25 mrt 2024