Virtueel je zetel uit: schrijven met Google Earth

Vele dingen in het leven zijn makkelijker gemaakt door Google. Encyclopedieën nemen niet langer alle plaats in je boekenkast, een vriend met de neus op de feiten drukken, kan met genoeg durf letterlijk, nieuwe recepten ontdekken ging nog nooit zo vlot. Ook voor de schrijver biedt Google veel mogelijkheden aan. Misschien botste je op Creatief Schrijven toen je op zoek ging naar schrijfcursussen. Misschien raadpleeg je Google Translate telkens wanneer je het woord wel kent, maar niet in de juiste taal. Geïnspireerd door het artikel dat Kila van der Starre in 2013 voor VERZIN schreef, schotelen we jou de volgende uitdaging voor. Ga naar earth.google.com en schrijf wat je niet weet in plaats van wat je wel weet. In drie strofes ontdekken we de wereld vanuit onze al dan niet luie zetel. 


Strofe A

Buiten

Open Google Earth. In de linkerkolom zie je een vierkantje met daarin vijf puntjes. Dit is de ‘ik doe een gok’ knop. Als je erop drukt, bepaalt Google op welke locatie je terechtkomt. 

Je staat nu in de positie van de persoon vanuit wiens perspectief jij schrijft. Zoom in en bekijk in welke situatie de persoon zich bevindt. Waar zit of staat hij/zij in? Wat is hij/zij aan het doen? Schrijf al je bevindingen en gedachten op. Net als bij Google Earth bewegen we bij het sprokkelen van informatie van groot naar klein: alles wat in je opkomt, zet je op papier, niets wordt in eerste instantie als ‘niet geschikt’ of ‘niet van belang’ geacht. Laat opkomende associaties vrij hun gang gaan, ook als ze geen direct verband houden met datgene wat je op je computerscherm ziet.


Strofe B

Binnen

Wanneer je alles in de buurt van de persoon goed hebt bekeken en genoteerd, duiken we in het hoofd van de persoon. Wat zijn zijn/haar gedachten? Laat je fantasie de vrije loop. Stel je de persoon in zijn/haar geheel voor. Houd het niet te vaag. Maak meteen voor jezelf duidelijk wat voor persoon het is. Wat zijn zijn/haar karaktereigenschappen? Wat voelt hij/zij op dit moment? Waar denkt hij/zij aan? Noteer alles wat je bedenkt.


Strofe C

Zoom uit

Bij de brainstorm voor strofe A en B hebben we op één persoon gefocust. Voor strofe C kruipen we in de huid van een verteller die zicht heeft op alles en iedereen. Het mooie aan Google Earth is dat we hier letterlijk ‘boven’ de wereld kunnen hangen. Zoom uit en laat je ogen en gedachten gaan over het groter plaatje. 

Op welke plek bevindt het personage zich? Wat voor huizen, auto’s en natuur zijn er te zien? Wat zegt dit over de mensen die er eventueel wonen? Let ook op de kleuren, het weer, de schaduwen. Wat voor dag is het? Welk seizoen? Hoe laat zou het zijn? De verteller is een alwetende instantie en die weet, zoals zijn naam doet vermoeden, alles. Dit geeft ons de kans verbanden te leggen tussen het personage en andere mensen die mogelijk te zien zijn. Waarom zijn zij er? Wat is hun relatie? 


Strofe A, B en C

Less is more

We hebben nu drie woordgroepen met associaties, ideeën en losse woorden. Het schrappen en schuiven kan beginnen. 

Werk per strofe, maar houd het gedicht als geheel in het vizier. Beschouw de alwetende instantie in strofe C als de lijm van het gedicht: daar komt alles samen. Laat je niet tegenhouden om woorden bij elkaar te zetten die ‘onlogisch’ of ‘een aparte combinatie’ lijken. Je kunt er zelfs voor kiezen om twee woorden tot één, niet-bestaande samenstelling te versmelten. Experimenteer met ritme en rijm. Kies ervoor om je gedicht enkele dagen te laten liggen voordat je ermee verdergaat als je er niet in één keer uitkomt.


Deel jouw resultaat op azertyfactor.be of deel een fragment op social media en tag Creatief Schrijven! Wij zijn heel benieuwd op welke plekken je terechtkwam en wie je er ontmoette. Geniet van de reis!

Gepubliceerd op

27 mrt. 2020