Tom Naegels, rouwproza en schrijfblokkades verslaan

Tom Naegels

Na een verhalenbundel, een jeugdboek en vier romans legt Tom Naegels zich toe op non-fictie. Een andere insteek is het zeker, maar 'ook in non-fictie heb je een spanningsboog nodig.' In VERZIN vertelt hij hoe hij die spanningsboog vindt en blijft aanhouden.

Rouwproza en schrijfblokkades

'Hoop is het ding met veren', schreef Emily Dickinson. Voor haar was hoop een vogel, een fragiel wezen dat niettemin koppig blijft doorzingen, zelfs in de hevigste stormen die we in het menselijk bestaan moeten doorstaan. Honderdvijftig jaar later maakt Max Porter ervan, 'Verdriet is het ding met veren'. Het is een van de favoriete boeken van Caro Van Thuyne, die met Lijn van wee en wens ook zelf een rouwboek schreef. Ze knielt bij haar 'planken vol rouwkost' en onderzoekt waarom taal je net op de belangrijkste momenten in de steek laat - of toch niet? VERZIN vraagt het aan Catherine Verguts, Peter Verhelst en Carmien Michels. Hoe bewandelen zij het pad van rouwproza?

Niet alleen rouw doet een schrijver weleens stuntelen. Het najaar durft voor velen ook te voelen als een einde of een blokkade. Joey Brown deelt hoe ze met een alom bekende schrijfblokkade omgaat. 

Bij Christine Van den Hove was er geen sprake van een schrijfblokkade. Ze omzeilde de stress van het tweede boek door het te schrijven nog voor het eerste gepubliceerd werd. Tijdens een gesprek deelt ze inzichten over talent en goesting, en welke plannen ze heeft voor haar derde boek.

En verder…

… ontdek je:

  • iets over schrijvers en piemels en een Instagramaccount eraan gewijd, 
  • welke parels Don Vitalski opvist uit Azertyfactor,
  • alles over drie alternatieve uitgeefinitiatieven die beloven het net dat tikkeltje anders te doen,
  • wat Anneke Verbeeck, auteur van de dicteetekst voor de nieuwste editie van De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden, bedoelt met ‘baggeren in mijn hoofd’ en hoe ze dat dan doet. 

Gooi de schrijfblokkade van je af en vind inspiratie tijdens korter wordende dagen in versgewassen wollen sokken, met thee in de hand en VERZIN als compagnon.

Abonnee worden?

Maak er werk van vóór 20 september en krijg vanaf oktober hét schrijfmagazine vier keer per jaar voor slechts 20 euro in je brievenbus.

Kies voor domiciliëring en betaal slechts 15 euro per jaar. Je vindt alle info op dit formulier

Als abonnee krijg je korting op de manuscriptbeoordeling en de Schrijfdag.

Los nummer kopen?

Ga naar onze shop of haal hem bij één van onze verkooppunten in je buurt. 

Gepubliceerd op

15 sep. 2021