Schrijven bij kunst: beelden als inspiratie

Overweeg je om jouw tekst te laten voortvloeien uit foto’s? Je volgt het voorbeeld van Carmen Van Geffen, Anne Provoost en Gert-Jan van den Bemd. Ook zij gebruiken een kunstdiscipline die niet hun vaste thuis is om zich te laten inspireren voor hun werk. We geven je enkele tips.

Tip: neem deel aan de reeks ‘Schrijven bij kunst’. Volg één sessie naar keuze, of woon alle sessies bij en ontvang korting dankzij een abonnement. 

 

Hoe kan ik als schrijver inspiratie halen uit foto’s? 

Er zijn tal van mogelijkheden om inspiratie te vinden voor een verhaal bij het bekijken van een foto. Denk aan een museale context waar interactief naar beeldend werk wordt gekeken. Een methodiek die museumgidsen en schrijfdocenten gebruiken, is Visual Thinking Strategies. Kijk daarbij één minuut aandachtig naar de foto en beantwoord drie vragen. Meer is er niet nodig om tot je eigen verhaal bij een beeldend werk te komen. Een heel eenvoudige methode die grootse resultaten levert! Dit zijn de vragen die je beantwoordt.

  1. Wat gebeurt er in dit werk?
  2. Waaraan zie je dat?
  3. Wat gebeurt er nog meer?

 

Mag ik juridisch gezien over een foto schrijven waarop mensen staan die ik niet ken? 

Je mag een verhaal verzinnen bij iemand die je niet kent, omdat die voor jou een personage is. Let wel dat je deze foto(’s) niet toont bij jouw tekst. Voor anderen kunnen deze personages wel bekenden zijn. 

Wil je jouw tekst samen met de foto publiceren, dan verdiep je dan grondig in het zogenaamde ‘portretrecht’. Dit houdt in dat je de toestemming van een persoon moet vragen vooraleer je diens afbeelding kopieert of verspreidt. 

 

Mag ik bij mijn autobiografie alleen foto's gebruiken uit het eigen familiealbum?

Wil je een familiegeschiedenis neerpennen, dan is het evident dat je zoekt in familiealbums. Als dit materiaal ontoereikend is, dan kan je andere foto’s gebruiken. Zorg daarbij dat de ‘afstand’ zo klein mogelijk is. Als je geen foto hebt van het huis van je grootouders, zoek dan bijvoorbeeld een foto van een huis uit dezelfde streek en dezelfde periode. 

Ga op zoek in archieven zoals Rijksarchief België of Felixarchief Antwerpen, of klop aan bij een plaatselijke heemkundige kring. Zo vind je het beeldmateriaal dat nodig is om hiaten te vullen. Ook hier: zorg dat je de nodige toestemming krijgt om de beelden te publiceren. 

 

Waar vind ik inspirerende foto’s?

Ga naar een fotomuseum, zoals in Antwerpen of Charleroi. Kijk ook in de bibliotheek in fotoboeken. Online vind je verschillende websites met foto’s, gaande van dagelijkse beelden en filmstills tot artistiek werk. Start bij Unsplash, Getty Images en Pexels


-----------------------------------------------------------------------------

Deze blogpost is een fragment van het artikel ‘Wat beelden vertellen’, geschreven door Barbara Van den Eynde voor VERZIN zomer 2022.

-----------------------------------------------------------------------------

Alle sessies van ‘Schrijven bij kunst’:

-----------------------------------------------------------------------------

Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro.