Ruth Lasters, de impact van een crisis op schrijven en het fenomeen Rupi Kaur

Ruth Lasters noemt zich ‘een filantroop op afstand’. Het liefste wat ze wil met haar werk is haar medemens bereiken, ontroeren zelfs. Dat werk ontstaat bij haar vanuit een immense scheppingsvreugde. Hoe dat precies in zijn werk gaat, legt ze haarfijn uit, want praten over het creatieproces van literatuur is een van haar stokpaardjes. “Ik ben werkelijk verliefd op het schrijven van poëzie, het is bijna een verslaving."

Een gesprek over de kleine mediastorm waarin ze in september terechtkwam, de vele verschillende versies van je werk en schrijven voor de lezer.

 

Hoe beïnvloeden crisissen de pen?

Iedereen komt in het leven in aanraking met een crisis. Persoonlijke crisissen en crisissen veroorzaakt door externe factoren wisselen elkaar voortdurend af. De grond onder onze voeten begint te trillen en we worden meegenomen in een wilde orkaan ver van huis, niet wetend waar we zullen terechtkomen. We onderzoeken hoe een crisis invloed heeft op schrijven.

We gaan in gesprek met theatermaker Marit Stocker, kinderauteurs Arne De Loore en Astrid Vandendael, dichter Harm Logghe en kunstenaar en dichter Haleh Chinikar. Zou hun kunst bestaan zonder crisis? Is er volgens hen zonder kunst bezieling, vernieuwing en vooruitgang? 

Je kan ook zelf aan de slag met een klimaatgedicht en de hulp van Daniel Billiet. 

 

Verder stellen we je voor aan de schrijfboeken die je écht gelezen moet hebben, bespreken we met Filip Keyaert hoe hij zijn passie voor film combineert met een carrière als auteur en licht uitgever Veerle Moureau een tipje van de sluier der kinder- en jeugdliteratuur. Tot slot nemen we plaats in de Elisabethzaal in Antwerpen voor een avond met dichter Rupi Kaur. Wat die avond brengt? Je leest het, waar anders, in VERZIN.

 

En verder...

  • Out of the (mind)box: schrijven vanuit je lichaam,
  • Een snelvuur-vragenronde met Annelies Van Dyck, winnaar van de Zeef Poëzieprijs en debutant,
  • Don Vitalski vist parels op uit Azertyfactor,
  • Een nieuwe Peters puzzel.

 

Abonnee worden?

Maak er werk van vóór 16 december en krijg vanaf januari hét schrijfmagazine vier keer per jaar voor slechts 24 euro in je brievenbus. Later dan 16 december maar toch nog jouw exemplaar bestellen? Dat kan uiteraard ook.

Kies voor domiciliëring en betaal slechts 20 euro per jaar. Je vindt alle info op dit formulier

Als abonnee krijg je korting op de manuscriptbeoordeling en de Schrijfdag.

 

Los nummer kopen?

Ga naar onze shop of haal hem bij één van onze verkooppunten in je buurt.