Nieuwe schrijfcursussen voorjaar 2024

Steek meer kleur in je teksten

Wil jij 2024 starten met een stevige portie creativiteit? Breng samen met onze hulp meer kleur in jouw teksten. Of je nu beginner bent of al wat kilometers op de teller hebt, in onze cursusagenda staat voor elk wat wils. Je ontdekt er ook het aanbod van andere organisaties, het Deeltijds Kunstonderwijs of private schrijfscholen. 

Snuister in het overzicht, ontdek de cursus die jou op het lijf geschreven is en schrijf je in!

 

Cursussen van Creatief Schrijven

Hieronder vind je de cursussen die we zelf organiseren. Wij organiseren cursussen voor jongeren en volwassenen, voor zij die net starten met schrijven en zij die al een heuse woordkunstenaar zijn. We breiden deze lijst nog uit. Kom dus af en toe eens opnieuw kijken. 

 

Portretschrijven vervolgreeks - Antwerpen

In de eerste reeks probeerde je al iemand te vangen in woorden. Samen met Igor schreef je portretten waarbij je je eigen kleur ontdekte, oefende om objectief weer te geven en om verbeelding toe te voegen. Deze reeks bouwt verder: je krijgt nieuwe uitdagende oefeningen en we werken naar een uitgewerkt portret dat we samen met die van de andere deelnemers bundelen. 

Docent | Igor Daems

Tijdstip | Vier opeenvolgende zaterdagnamiddagen, 2, 9, 16 en 23 maart, telkens van 13.30 tot 16 u.

 

Non-fictie tijdens festival FAAR

Volg een van de drie workshops non-fictie tijdens FAAR. Combineer de workshops met andere activiteiten van het festival.

Workshop 'Opiniestuk schrijven', zaterdag 9 maart van 10 tot 12 u.

Workshop 'Creatief schrijven met AI', zondag 10 maart van 10 tot 11.45 u.

Workshop 'Portretschrijven', zondag 10 maart van 14 tot 15.45 u.

 

Over debuteren - Antwerpen 

Ben je gevorderd schrijver en op zoek naar een deskundige kijk op het landschap waarin jij je als auteur zal bewegen? Dan is deze lezing een aanrader. 

Docent | Sofie Delporte, auteur 

Tijdstip | Zaterdag 9 maart van 10 tot 12.30 u.

 

Een opiniestuk schrijven - Antwerpen

Een opiniestuk schrijven is meer dan zomaar een mening ergens op sociale media plaatsen. In deze workshop leer je wanneer het de moeite waard is om je mening in een opiniestuk te gieten.

Docent | Anouk Torbeyns

Tijdstip | Twee maandagavonden, 11 maart en 25 maart, telkens van 19 tot 21.30 u.

 

SchrijversAcademie - Antwerpen

SchrijversAcademie richt zich expliciet op gevorderde aspirant-schrijvers. Je hebt al een schrijfopleiding gevolgd of je bent op eigen houtje al goed aan het schrijven. Idealiter ben je al bezig aan een schrijfproject. Krijg les, volg workshops en lezingen van gerenommeerde, publicerende auteurs.

Je kandidaat stellen kan vanaf 15 maart.

Weet je graag meer? Volg de infoavond op 21 maart. 

 

WRITER'S COLLAB x Emmelie Arents (15-26j) - Leuven

Tijdens deze workshop experimenteer je met openingszinnen (en wat volgt), krijg je eerste hulp bij schrijversblok en ga je op zoek naar die perfect balans tussen dialoog, personages en beschrijving.

Docent | Emmelie Arents, auteur

Tijdstip | Zaterdag 16 maart van 16 u. tot 17.30 u.

 

Webinar: wegwijs in het uitgeeflandschap - Online

Is je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? Dan ben je maar beter zo goed mogelijk geïnformeerd over de mogelijkheden. An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, loodst je in een korte avondsessie door het uitgeeflandschap. 

Docent | An Leenders

Tijdstip | Woensdagavond 20 maart van 19.30 tot 21.30 u.

 

Schrijven bij kunst: Lier

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. In deze sessie maken we een stadswandeling door Lier in de sporen van Felix Timmermans.

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 24 maart van 11 tot 17 u.

 

Schrijfverblijf - Drongen

Gedurende vijf dagen werk je met ruggensteun van auteur en docente Leen van den Berg aan je eigen schrijfproject en dat in een prachtige setting. 

Docent | Leen van den Berg

Tijdstip | Woensdag 3 tot en met zondag 7 april.

 

Schrijven bij kunst: Sint-Niklaas

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. In deze sessie volgen we het kunstenparcours ‘Coup de Ville’, in het hart van Sint-Niklaas.

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 28 april van 11 tot 17 u. 

 

Schrijven bij kunst: Brugge

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. In deze sessie gaan we van start in het vernieuwde Groeningemuseum.

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 26 mei van 11 tot 17 u. 

 

Plot en plotwendingen - Leuven

Wil je graag een straffe plot voor een boek of kortverhaal? Liefst zo één met verrassende wendingen die je lezer goed bij de les houdt én tegelijkertijd - als het uitkomt - op het verkeerde been zet? Dan gaat auteur Tine Bergen graag met je aan de slag.

Docent | Tine Bergen, auteur

Tijdstip | Vier zaterdagochtenden, 1, 8, 15 en 22 juni, telkens van 10.15 tot 13 u.

 

Schrijven en vertellen - Pelt

In deze workshop word je een weekend ondergedompeld in twee werelden. Onder begeleiding van een schrijfdocent ga je inspirerende teksten neerpennen. Een professionele verteller is je gids om die teksten tot leven te wekken en ze te vertellen voor een publiek.

Docent | Barbara Van den Eynde en Tom Van Mieghem

Tijdstip | Zaterdag 15 en zondag 16 juni.

 

Schrijven bij kunst: Latem

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. In deze laatste sessie van het voorjaarsseizoen ‘Schrijven bij kunst’ worden de Leiestreek en het kunstenaarsdorp Latem onze inspiratiebronnen.

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap.

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 30 juni van 11 tot 17 u. 

 

Poetry Summer Academy XV - Damme

Men neme 10 hongerige dichters en voege daar 1 ervaren schrijfcoach aan toe, Daniel Billiet, en laten hen taalgevoelig mixen en gisten gedurende 5 dagen in een prachtig domein in Damme. Vervolgens op smaak brengen naar eigen individuele inzichten en verlangen.

Docent | Daniel Billiet

Tijdstip | Maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus.

 

Opleidingsjaar Literair Schrijven - Antwerpen of online

Dankzij lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven, een genre-overstijgende workshop en een uitdagend eindwerk dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Meld je hier aan voor de infoavond op 25 april.

Tijdstip | Vanaf 14 september, op dinsdag- of woensdagavond, of zaterdagvoormiddag.

 

Feedback op je tekst of online les volgen?

Ook daarvoor kan je bij ons terecht. Wij bieden: 

 

Wat mag je verwachten van een schrijfcursus van Creatief Schrijven vzw?

  • De schrijfcursussen van Creatief Schrijven vzw staan garant voor plezier in de Nederlandse taal. 
  • Onze cursussen versterken je schrijfcompetentie(s). 
  • Een schrijfcursus volgen is leren in groep. We verbinden je met andere schrijfgenoten die je ook kunnen versterken en ondersteunen in jouw leerpad. 
  • Onze docenten hebben oog voor jouw unieke groeiproces. Iedereen heeft een ander verhaal te vertellen; iedereen krijgt daar ruimte voor. 
  • We bieden je de vrijheid om eigen creatieve keuzes te maken en de kans om je tekstcreatie te 'tonen'.

 

Cursussen die al gestart zijn

Creatief schrijven met AI en chatGPT - Antwerpen 

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie is overal. Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen? Schrijf mee en geraak in de wolken met je woorden uit de cloud.

Docent | Yves Peirsman, auteur

Tijdstip | Twee donderdagavonden, 11 en 25 januari, van 19 tot 21.30 u.

 

Van concept naar (uitgeschreven) scènes: module 2 - Antwerpen

In deze module focussen we op de verschillende scènes van je verhaal of toneelstuk. We onderzoeken de mogelijkheden en schrijven de scènes uit in functie van het door jou gekozen thema. We bepalen ook de volgorde van de scènes in het belang van een functionele en spannende ontwikkeling.

Docent | Daan Pleumeekers 

Tijdstip | Zes zaterdagmiddagen, 13, 20 en 27 januari, 3, 10 en 24 februari, telkens van 14 tot 17 u.

 

Verhaal van je leven - Hasselt

In deze cursus autobiografisch schrijven verzamel je verhalen over één thema: de buurt of het dorp waar je opgroeide, een persoon die je leven kleur gaf, een terugkerend motief of element,… Zoals bij een goed gemaakte taart krijg je in één doorsnede een beeld van je leven.

Docent | Sonja Callay

Tijdstip | Acht zaterdagvoormiddagen, 27 januari, 10, 17 en 24 februari, 9 en 23 maart, 20 april en 25 mei, van 9.30 tot 12.30 u.

 

Schrijven bij kunst: Antwerpen

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. De eerste sessie van het nieuwe seizoen trappen we af met een tweedaagse. Je kiest zelf of je er al dan niet een schrijfweekend van maakt en één of twee dagen mee schrijft. 

Op zaterdag 27 januari bezoeken we het MAS en Museum de Reede.
Op zondag 28 januari gaan we naar het FotoMuseum en De Zwarte Panter.
Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zaterdag 27 januari en/of zondag 28 januari, telkens van 11 tot 17 u.

 

Auteurslezing De Wetten - Antwerpen

Een panelgesprek met auteurs Aya Sabi, Rudi Meulemans en Ruth Lasters over schrijven en het menselijk geheugen. Hoe kan dat een betekenisvolle rol spelen tijdens de creatie van een boek? Anneleen Van Offel modereert. 

Tijdstip | Dinsdag 30 januari, van 20 tot 21.30 u.

 

Van droom naar boek: Jouw schrijversdroom in zeven stappen (15-26j) - Antwerpen

Tijdens deze cursus nemen we onze eerste stappen in het schrijverschap. Word storyteller en ontdek de basiselementen van een goed verhaal. Wat zijn de vier technieken om spanning te creëren? En wanneer en waarom locatie en setting belangrijk zijn. 

Docent | Marc Willems, An Leenders

Tijdstip | Zeven zaterdagnamiddagen, 3 en 24 februari, 2, 16 en 23 maart, 20 en 27 april, telkens van 13 u. tot 16 u. Je kiest zelf aan welke sessies je deelneemt.

 

Portretschrijven - Antwerpen

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.

Docent | Igor Daems

Tijdstip | Vier donderdagavonden, 8, 15, 22 en 29 februari, telkens van 19 tot 21.30 u.

 

Eureka, ik héb het! (kamp voor kinderen) - Antwerpen 

Tijdens het kamp ontdekken we de belangrijkste en gekste creaties van uitvinders over de hele wereld. Met de wijsheid van onze genieuze voorgangers bouwen we samen vijf dagen aan een creatie die de wereld zal veranderen. De laatste dag verbazen we ouders en familie met onze eigen uitvinding.

Tijdstip | Maandag 12 tot en met 16 februari, dagelijks van 10 tot 16 u.

 

Schrijven voor theater - Leuven

Wat is het aandeel van de theaterschrijven voor en tijdens een opvoering? Je komt het te weten tijdens deze cursus, waarbij we een dag lang werken rond schrijven voor theater.

Tijdstip | Dinsdag 12 februari van 11 tot 18 u. 

 

Voor schrijfdocenten: schrijven voor theater - Leuven

Je maakt kennis met belangrijke elementen als subtekst, conflict en stil spel. Terwijl je zelf de oefeningen maakt, bouw je ook aan je eigen cursus zodat je aan het eind van de dag een solide frame hebt.

De workshop is bedoeld voor schrijfdocenten op alle niveaus die cursus willen gaan geven over theaterdialogen of die dit kort in een lessenreeks willen meenemen.

Tijdstip | Vrijdag 16 februari van 10 tot 17 u. 

 

Van tekst naar performance - Antwerpen

In deze cursus gaan we op zoek naar je eigen podiumpersoonlijkheid en leert acteur-regisseur Ward Bal je verschillende vaardigheden aan om die verder te ontwikkelen. Met jouw tekst en die van de andere deelnemers als basis komen we tot één gezamenlijke performance. 

Docent | Ward Bal

Tijdstip | Zes dinsdagavonden, 20 februari, 5 en 19 maart, 16, 23 en 30 april, telkens van 19 tot 21.30 u. 

 

Fantasy - Online

In fantasy is verbeelding troef. Wil je jouw pen scherpen in dit genre en er meer over te weten komen? Dan ben je in deze cursus aan het juiste adres. 

Docent | Pen Stewart

Tijdstip | Vijf donderdagavonden, 22 en 29 februari, 7, 14, 21 en 28 maart, telkens van 19.30 u. tot 22 u.

 

Nieuw! De misdaadroman - Mechelen

In deze cursus nemen we een genre onder de loep dat de zuiverheid van kunst door het slijk haalt. Misdaadliteratuur is poëzie van de achterbuurten, waar schoonheid voortdurend in gevaar verkeert, omdat het vertrapt, verdrukt, gestolen of vermoord wordt. En net daardoor kostbaarder is dan ooit. 

Docent | Wouter Dehairs

Tijdstip | Vijf zaterdagvoormiddagen, 24 februari, 2, 9, 16 en 23 maart, telkens van 13 tot 15.50 u.

 

Schrijven bij kunst: Luik 

Elke laatste zondag van de maand nodigen we je uit om mee op stap te gaan, telkens naar een andere stad en naar een ander museum. Deze sessie vindt plaats in het museum La Boverie.

Schrijfdocente Christina Vanderhaeghe geeft je gerichte kijk- en schrijfopdrachten. Jij klimt vervolgens in je pen. We kijken, we schrijven, we lezen voor en wisselen van gedachten. Een ideale zondagse uitstap. 

Docent | Christina Vanderhaeghe

Tijdstip | Zondag 25 februari van 11 tot 17 u.

 

Schrijf Geschiedenis! - Antwerpen

In deze reeks leer je hoe en welke bronnen je raadpleegt, waarom een goede synopsis je leidraad is, en hoe je een chaos aan informatie omzet in een aantrekkelijk leesbaar boek of een boeiende tekst.

Docent | Diane De Keyzer

Tijdstip | Vier donderdagnamiddagen, 29 februari, 7, 21, 28 maart, telkens van 13.30 tot 16 u.