NaNoWriMo: 50.000 woorden in een maand

NaNoWriMo is topsport

November is niet alleen de Boekenmaand in Vlaanderen. Overal ter wereld worden de pennen gescherpt, de klavieren uitgetest en de blikken Red Bull aangedragen. November is ook NaNoWriMomaand.
De opdracht is simpel: 50.000 woorden schrijven op een maand. Een gesprek met Doreen Hendrikx die deze uitdaging aanging. Waar moet je als deelnemer op letten? Welke tips en tricks zijn er? En ook: wat volgt na een intensieve maand schrijven?

 

Het is druk in Antwerpen. De terrassen gonzen van de dagjesmensen
die zich de zomerstralen laten welgevallen. Doreen Hendrickx en ikzelf hebben een literaire blind date in café De Muze. De perfecte locatie. Ik ken haar niet, moest haar even googelen. Judokampioene, student wiskunde aan de UA, slam poet, Bookstagrammer ... Het is duidelijk dat deze dame geen zitvlees heeft.

Hoe rijm je dat met een opdracht waarvoor je op een maand 50.000 woorden moet schrijven? Want dat is de inderdaad de opdracht voor deelnemers aan de National Novel Writing Month, kortweg  NaNoWriMo. Dit initiatief startte exact 20 jaar geleden, toen nog in juli, en telde exact 21 deelnemers. Ondertussen is het evenement uitgegroeid tot een schrijffestijn waaraan tienduizenden schrijvers zich wagen.

 

Plotter of pantser

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe begin je eraan?
"Ik was er vroeg bij. Als kind verslond ik boeken. Je kent
ze wel, die ouders die wekelijks naar de bib vertrekken met een stapel boeken onder de arm. En die leesmicrobe is tot op heden gebleven. Ondertussen kom je ook met mensen in contact die dezelfde passie delen, thank God voor sociale media. Ken je Wattpad? Je kunt het vergelijken met een Facebook voor verhalen. Niet allemaal even sterk, maar toch tref je er ook mensen waarvan je denkt ‘die heeft wel pit in
de pen’. Met een aantal vrienden houden we nu de wereld in de gaten en schrijven erover. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je door blijft schrijven en niet opgeeft. Perfectionisme mag je niet tegenhouden. Door fouten te maken, merk je juist wat wel en niet  werkt. Zo vind je je stem en stijl. Gewoon gaan is dus de boodschap."


Maar je moet nog altijd wel 50.000 woorden bij elkaar schrijven tijdens die maand. Hoe doe je dat?
"Ik ben een tussenfiguur. Geen plotter en geen pantser. Wanneer ze mijn starende blik ziet, verduidelijkt ze. Plotters zijn schrijvers die elke stap documenteren voor ze beginnen met schrijven. Pantsers daarentegen laten de personages hun gang gaan, een organische groei van het plot. Ik zit in het midden. Ik maak voor elk hoofdstuk wel een korte schets met een duidelijk doel voor ogen, maar wanneer ik
begin te schrijven is het nog niet altijd zeker langs welke weg ik dit doel zal bereiken. "

Samen ‘sprinten’

En dan breekt de grote dag aan. Zit je op 1 november net na middernacht met het klavier in aanslag klaar?
"Neen, maar ik sta meestal vroeg op. Op die manier kan ik al een uurtje schrijven alvorens ik naar de unief vertrek. De eerste week schrijf je het meest, daarna is het ploeteren en afzien. Gelukkig ontmoet je gelijkgezinden op NaNoWriMo waardoor je elkaar stimuleert. We ‘sprinten’ ook vaak. Met een paar man schrijven we dan op 15 minuten om het meeste woorden en zo moedigen we elkaar aan. Het helpt alvast om je aantal woorden per dag te halen. Ik moet eerlijk zijn dat ik voor 1 november al wel een aantal woorden bij elkaar had als een soort basis om verder op te bouwen. Doorheen de maand is er plots een compleet nieuw plot aan komen waaien. Dan moet je kiezen of je op het oorspronkelijke verhaal blijft zitten of je voor het nieuwe gaat. Ik ben blij dat ik dat laatste heb gekozen."


Hoe weet je dan of je goed bezig bent? Of wat als je in een dipje zit?
"Tijdens NaNoWriMo zijn er cabins waarin je kan samenkomen voor feedback. Op de website van de organisatie - het is echt een online community - kan je ook je eigen statistieken zien. Dat werkt het beste, want je ziet de lijn die je moet halen en je balkje met het woordenaantal dat eronder zit. Als het balkje er ver onder zit is dat meteen een klap in je gezicht om er terug aan te beginnen." 

 

Perfecte training voor je (eerste) boek

En wat gebeurt er na een maand intensief schrijven?
"Dan begint het sleutelen aan de tekst. Maar ik ben een impulsief persoon en soms moet je gewoon de gok wagen. Op de Boekenbeurs heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en een medewerker aangesproken van Van Halewyck. In eerste instantie alleen voor mijn Bookstagram @prozaly, maar uiteindelijk was ze zo vriendelijk dat we het ook over manuscripten hadden. Ze was zo enthousiast dat dat echt wel meegeholpen heeft om het erop te wagen. Ik had pas 10.000
woorden, maar soms is het springen en hopen dat je niet op je bek gaat. Ik stuurde ze dus op naar verschillende uitgeverijen en gokte erop dat ik pas ten vroegste in april antwoord zou krijgen. Vrij snel kreeg ik de vraag om meer werk door te sturen. Ook andere uitgeverijen waren enthousiast over mijn werk. Ik besef dat ik in een luxepositie zat: keuze! Stel je voor! Uiteindelijk koos ik voor Van Halewyck door het gevoel en het vertrouwen. Dan pas besef je: ik word uitgegeven, binnenkort ligt mijn boek in de boekhandel."


En we hebben de vraag nu lang genoeg voor ons uitgeschoven:
waarover gaat je boek?
"Maud zit in het zesde middelbaar en wil haar grote idool, de beroemde influencer Claire Hale, ontmoeten. Met dat doel voor ogen maakt ze de Instagrampagina @Nerdfood aan, waarmee ze zichzelf wil heruitvinden tot iemand die Hale wel zou zien staan. Alleen begint ze zichzelf er juist in te verliezen."


Zijn er ten slotte nog tips die je onze lezers wil aanreiken?
"Ik weet dat iedereen zijn manier van schrijven heeft. Omdat mijn schrijfstijl heel dicht bij mijn gedachten en dus ook hoe ik spreek ligt, heeft slam poetry voor mij wel geholpen. Hier leerde ik het gevoel voor ritme en schoonheid van de taal waarderen en gebruiken. Het is echt iets heel tof om te doen en je leert jezelf opnieuw kennen door buiten je comfortzone te stappen. Daar creëer je uiteindelijk altijd je
beste werk. En … het heeft me zeker geholpen bij het schrijven van mijn eerste boek."

 

Op Instagram is Doreen terug te vinden als @prozaly.

 

Interview met Doreen Hendrikx door Yves Joris.
VERZIN, oktober 2019.

Foto: © Cindel D'Hooge - Poëziebus

------------------------------------------------------------------------------

VERZIN brengt je driemaandelijks interviews met bekende schrijvers en aanstormend talent, schrijftips en -advies.

Ontdek het dubbeldikke jubileumnummer

 

Ontdek het laatste nummer - 15 jaar VERZIN

 

Krijg VERZIN, hét magazine dat je aan het schrijven zet, vier keer per jaar in de bus. 

Gepubliceerd op

30 okt. 2020