Hou af en toe ook gewoon stijlvol je mond - vijf podiumtips

Op een podium staan en een tekst voordragen is voor velen minstens lichtelijk zenuwslopend. Met deze handige tips druk je nervositeit de kop in en zal je stralen op de scène. Wil je meer weten? Volg de cursus ‘Met je teksten het podium op!’

Dit is een fragment van het artikel ‘Dertien podiumtips’ uit VERZIN zomer 2022.

 

Geef

Daar begint alles mee. Als jij beslist om op een podium te gaan staan, is het ook aan jou om de zaal te verleiden. Verwacht nooit van een publiek dat ze je zacht gemompelde teksten zelf van het podium komen halen. De actie moet van jou komen, jij moet je boodschap aan het publiek overbrengen. En voor alle duidelijkheid: dat kan echt alle vormen aannemen. Van heel grotesk en intens tot klein en ingetogen, afhankelijk van wat de tekst vraagt en hoe jouw eigen ziel bedraad is. Maar de essentie blijft: de beweging komt van jou - jij geeft.

Niet uitleggen

Een korte omkadering van wat komt kan best, maar leg alsjeblieft niet alles uit. Het is echt wel jammer wanneer allerlei verklaringen vooraf een nakend gedicht langzaam maar zeker overbodig maken. Als een tekst echt niet te begrijpen valt door er gewoon naar te luisteren, laat hem dan thuis.

Stilte

Hou af en toe ook gewoon stijlvol je mond. Zeker wanneer de zenuwen je parten spelen kan het lijken alsof je elke seconde moet volpraten, maar dat is allesbehalve het geval. Stilte is spanning. Speel ermee.

Lichaamstaal

Vergeet niet dat je ook een lichaam hebt. Een vinger die voortdurend aan een broekspijp frunnikt zal zelfs een hele straffe tekst gegarandeerd de mist doen ingaan. Ze zeggen dat meer dan de helft van je boodschap via lichaamstaal wordt overgedragen, en ze hebben gelijk.

Humor

Humor is niet verboden. Als je teksten natuurlijk zelf al onweerstaanbare dijenkletsers zijn, houd je het tussendoor misschien beter wat sober, maar probeer anders gerust om links of rechts een mondhoek aan de zwaartekracht te onttrekken. En wees vooral niet bang dat een (goede) grap de diepgravende ernst van je werk aantast. Het enige wat ernst aantast is te veel ernst.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Verschenen in VERZIN zomer 2022

Door Stijn Vranken

Foto Sarah Vanheuverzwijn

-----------------------------------------------------------------------------

Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus.