Els Beerten, autofictie en schrijfdocent aan het woord

Als Els Beerten met een nieuw boek komt, is dat groot nieuws. Ze publiceert minder dan in haar beginjaren, maar haar laatste romans waren steevast een schot in de roos. “Ik ben een schrijver van de lange adem. Ik hoef niet meer elk jaar een boek te hebben voor mijn zelfbeeld. Schrijven is nu meer beleven, ervaren.”

Tussen Beertens Allemaal willen we de hemel, de opvolger Eén mens is genoeg en haar nieuwste werk De rest van ons leven zat telkens zes jaar. “Ik heb ook veel boeken niét geschreven omdat ik al samenvattingen had gemaakt en vond: hoe saai is het om nu nog te beginnen?” 

Volledig verzonnen en toch waar

Het is een trend in de hedendaagse literatuur: grenzen worden uitgewist, muren tussen de verschillende genres neergehaald. Ook de zogenaamde autofictie kent een opmars: het fictionaliseren van het eigen leven. In het dossier graaft VERZIN in het verleden, op zoek naar de wortels van autofictie. We spreken Maarten Inghels, Tülin Erkan, Heleen Debruyne, Johan de Boose en Koen Peeters over autofictie in hun werk. 

Beslis zelf aan het eind van dit dossier: autofictie, ja of nee? Als je op een verhaal met vervaagde grenzen broedt, vind je alvast een resem aan achtergrondinformatie, inspiratie en tips. Echt waar.

Ga je liever voor fantasy dan autofictie? Dan kan fantasy-auteur Pen Stewart je zeker boeien wanneer ze alle mogelijke vragen rond fantasy voor jongeren en volwassenen uit de doeken doet. Eens je manuscript vorm krijgt, is SchrijversAcademie misschien iets voor jou. Coördinator van de opleiding, Isabelle Rossaert, geeft ons een blik achter de schermen. Ook schrijfdocent Kris Van Steenberge laat in zijn hoofd kijken. Zijn advies aan beginnende schrijvers? “Heb lef en zie wat er gebeurt.”

 

En verder…

  • Het tweede boek van Ines Nijs,
  • Alles over de nieuwe indienronde voor de subsidielijn voor talentontwikkeling in de amateurkunsten,
  • Bloggen als schriftelijke open mic,
  • Don Vitalski vist parels op uit Azertyfactor,
  • Een nieuwe Peters puzzel,
  • Snelvuur met Europees Kampioen poetry slam Marie Darah.

 

Abonnee worden?

Maak er werk van vóór 17 maart en krijg vanaf april hét schrijfmagazine vier keer per jaar voor slechts 20 euro in je brievenbus. Later dan 17 maart maar toch nog jouw exemplaar bestellen? Dat kan uiteraard ook.

Kies voor domiciliëring en betaal slechts 15 euro per jaar. Je vindt alle info op dit formulier

Als abonnee krijg je korting op de manuscriptbeoordeling en de Schrijfdag.

Los nummer kopen?

Ga naar onze shop of haal hem bij één van onze verkooppunten in je buurt.