De literaire pluktuin van ZIN in

In dit tijdperk van blogs, vlogs en podcasts hoef je je literaire honger niet per se met papier te stillen. Ontdek drie VERZIN-tips die in tijden van nood inspiratie of hulp bieden - of voor welkome afleiding zorgen.

 

De Grote Vriendelijke Podcast

Sinds 2018 is er eindelijk een plek waar honderduit gepraat wordt over alles wat betreft kinder- en jeugdliteratuur. De GVP, of ook wel de Grote Vriendelijke Podcast, is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Jaap en Bas - beiden kinderboekrecensenten - bespreken in elke uitzending nieuws uit de kinderboekenwereld en nemen uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met iemand die iets met kinderboeken doet, zij het een schrijver, illustrator, uitgever, … Het is een zaligheid om teruggekatapulteerd te worden naar je eigen kinderjaren en je favoriete kinderboeken te herontdekken of er juist nieuwe te ontdekken (al dan niet voor jezelf).  

En kom je er zelf niet uit met welk boek je je neefje, nichtje, dochter, zoon of tiener blij kan maken? In elke aflevering wordt de geïnterviewde gast gevraagd wat diens Grote Vriendelijke Parel is; hét kinderboek dat hen is bijgebleven of geïnspireerd heeft. 

 

Vissen naar schrijftips

Wil je graag tips over heel uiteenlopende, maar altijd schrijfgerelateerde, onderwerpen? Neem dan een kijkje op de blog Schrijfvis.

Schrijfvis is de blog van de Nederlandse copywriter Dennis Rijnvis. Daar deelt hij wekelijks stappenplannen voor verschillende soorten teksten, lijsten met tips of berichten met tekststructuren die je kan overnemen. Zeker als je non-fictie schrijft, zullen veel blogposts relevant zijn. 

Aan Schrijfvis is ook een podcast verbonden. Je kan dus ook naar tips luisteren in plaats van ze te lezen. Er zijn ook cursussen die je, tegen betaling, kan volgen.

 

Een brief voor je toekomstige zelf

Heb jij wel eens vragen voor je toekomstige zelf? Lijkt het je leuk al die vragen te bundelen en die over een jaar of drie te beantwoorden? Dan is FutureMe een platform naar je hart. Het werkt heel eenvoudig: je schrijft een brief aan jezelf, kiest een datum in de toekomst en klikt op verzenden. Op jouw gekozen datum verschijnt de brief in je mailbox

Je kan de term ‘brief’ uiteraard creatief interpreteren. Schrijf bijvoorbeeld een gedicht, kies ervoor om het een jaar later in je mailbox te laten aankomen en schrijf dan een tweede versie. Door dat extra jaar schrijfervaring wordt de tweede versie sowieso een totaal ander gedicht dan de eerste versie. Een andere optie: schrijf nu het eerste deel van een kort verhaal, schrijf over zes maanden het tweede deel. Mogelijkheden te over!

 

Meer van dit?

ZIN in verschijnt in elke editie van VERZIN. Koop VERZIN online of in de betere boekhandel.

Gepubliceerd op

4 jul. 2023